Beeld jezelf dit eens in: je loopt door de straten van Porto. Je hebt net een heerlijke pastel de nata achter de kiezen van een lokale bakkerij en je staat op het punt enkele mooie bezienswaardigheden te bezichtigen. We geven je groot gelijk, want Portugal is één van de pareltjes die onze aarde ons te bieden heeft. Het is onmogelijk om niet van Portugal te houden en dat is een feit. Waarom? Dat heeft vele redenen, maar voor Bourgondiërs is één van die redenen het bestaan van Port. Ook voor ons, wans ook hier is het onmogelijk om niet van deze heerlijke drank te houden. Wij brengen ons enthousiasme graag aan je over en vertellen je daarom in deze blog over alles wat je over Portwijn moet weten.
Waar komt Port vandaan?
Laten we eerst maar eens beginnen met de herkomst van port en het maakproces hiervan. Het komt oorspronkelijk uit de Douro-vallei in Portugal, dat laatste had je waarschijnlijk al door. Het is bovendien een versterkte wijn die wel 19-22% alcohol bevat. Ter informatie; een normale wijn heeft meestal zo’n 14% alcohol. Het is gemaakt met een heel uniek productieproces en dat verdient ook een beetje aandacht. Er worden eerst druiven gefermenteerd met een neutrale wijnalcohol. Dit stopt de gisting en daardoor worden de natuurlijke suikers behouden. Hierdoor heeft port een zeer zoete, unieke en rijke smaak ten opzichte van vele andere wijnen. Ook het rijpen in de houten vaten gedurende vele jaren zorgt voor een complexe smaak en fijne aroma’s.
Soorten port
Daarnaast is het goed om het een en ander af te weten van verschillende soorten port. Portwijn wordt gemaakt in vele soorten en maten en hier kunnen belangrijke verschillen tussen zitten. Er zijn eindeloos veel soorten, net als met rode en witte wijn, maar we zullen alleen de belangrijkste soorten opnoemen. Ook dit zijn er veel, dus bereid je maar vast voor! Denk daarbij bijvoorbeeld aan Vintage port, Ruby, Tawny en Late Bottled Vintage. Vooral als iemand het woord ‘Tawny’ of ‘Ruby’ in de mond neemt, weet je dat het vaak om port gaat. Deze soorten hebben elk een heel ander smaakprofiel binnen de portwijn. Zo is Ruby heel dieprood, fruitig en jong. Tawny is wat meer gedroogd fruit en noten, karamel en wat meer verfijnd dan Ruby. Vintage is daarop weer het beste van het beste. De beste oogstjaren, een diepe kleur en intense aroma’s.
Het drinken van dit type wijn
Dan zijn er nog enkele belangrijke dingen omtrent het drinken van de portwijn. Dit wordt meestal geserveerd op een temperatuur van tussen de 16 en 18 graden Celsius. Daarnaast is het belangrijk dat je de portwijn zo drinkt dat je er echt de tijd voor hebt om ervan te genieten. Een port wil je waarderen in al zijn geuren en kleuren. Dat gunnen we je, dus neem er de tijd voor en zorg dat je dit ook doet. Daarnaast is het lekker om hier even een lekkere kaas of iets anders bij te nemen. Dan komt het helemaal tot zijn recht!
Wil jij ook een lekkere fles? Bestel dan op deze website.